arabica 100% sklep

Wybór pomiędzy kawą sypką i kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na wiadomości, którą zapewnia nam producent. W jaki sposób w takim razie dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

kawa robusta

Kawa ziarnista – plusy
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. Skutkiem tego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy dowolnym mieleniu niezależnie od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
•    Młynka manualnego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania pozyskujemy kawę o przeróżnych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego o wiele poprawniejsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie ręcznego znacznie prawidłowiej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się kompletnie inaczej w wypadku mielenia z użyciem profesjonalnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika scalona z delikatnością powoduje, że nawet najbardziej zbytkowny gatunek kawy nie traci na wartości na skutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – atuty

Kawa Jamajka Blue Mountain

Kawa mielona jest kapitalną opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, ale dalej zależy nam na porządnej jakościowo kawie. Wtenczas najszybszym sposobem jej zdobycia jest kupno kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej kompozycji i po paru minutach zdołać rozkoszować się przednią kawą.
W wyborze solidnej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na jakiej w świetle krajowego prawa, powinna odnaleźć się cała lista składników towaru oraz sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które w szeregu przypadków może nas zmylić.